
نحوه خرید سهام: دستورالعمل مرحله به مرحله برای تازه واردین بازار
آیا قصد دارید به بورس بپیوندید و یک سرمایه گذار شوید؟ قبل از شروع هرگونه سرمایه گذاری ، باید در مورد استراتژی سرمایه گذاری خود و اینکه آیا می توانید ریسک را برطرف کنید ، فکر کنید. اگر آماده باشید ، این راهنما نحوه خرید سهام و معاملات مختلف را که می توانید امروز با یک کارگزار بورس آنلاین انجام دهید ، به شما امکان می دهد.
آسانترین راه برای خرید سهام
با وجود پیشرفت های روزانه اکثر سرمایه گذاران سهام ترجیح می دهند که به صورت آنلاین از طریق واسطه آنلاین مانند کارگزاری مفید،آگاه،فارابی و… یا خریداری می کنند. برخی از کارگزاران دارای خدمات کاملی هستند که به شما توصیه می کنیم بر اساس اهداف و میزان سرمایه خود از مشاوره و آموزش های کارگزاری خود برای ورود به بازار بورس استفاده کنید.
مطلب ویژه: راهنمای انتخاب کارگزاری معاملات بورس
برای خرید سهام ابتدا نیاز به یک حساب کاربری دارید. بنابراین می خواهیم با اصول اولیه کار را شروع کنیم.
مراحل شروع سرمایه گذاری در بورس
مرحله 1: یک حساب آنلاین در کارگزاری بورس باز کنید.
اولین مرحله برای ورود به سیستم معاملات بازار بورس افتتاح حساب معاملات صرفا در کارگزاری های دارای مجوز سازمان بورس اوراق بهادار ایران می باشد.فرآیند افتتاح حساب معاملاتی در بین بورس های بزرگی همچون نیویورک هم وجود دارد و هم اکنون از طریق وب سایت برخی از کارگزاری های کشور می توانید به سادگی اقدام به افتتاح حساب غیرحضوری نمایید.

مطلب ویژه: قبل از افتتاح حساب معاملاتی از کجا متوجه شویم که کارگزاری خوبی را انتخاب کنیم؟
در این فرآیند تنها کاری که باید انجام دهید انتخاب یک کارگزار آنلاین و پر کردن فرم اطلاعات حساب کاربری است. برای افتتاح حساب نیاز به مدارکی مانند شناسنامه،کارت ملی،مدرک تحصیلی حداقل دیپلم و شماره حساب بانکی دارید.
در آخر، شما باید مبلغ سرمایه گذاری خود را تأمین کنید. سریعترین راه برای انجام این کار در حال حاضر انتقال وجه به شیوه الکترونیکی(خرید اینترنتی) است.در روش دیگر می توانید اقدام به برقراری ارتباط بین حساب بانکی و حساب کاربری در کارگزاری خود کنید.
کارمزد معاملات
کارگزاران بورس به عنوان واسطه در هر هر بار خرید یا فروش هزینه یا کمیسیون خود را از شما دریافت می کند تا سفارش شما به هسته معاملات ارسال گردد. اگر قصد دارید به طور فعال در این حوزه تجارت کنید ، این هزینه ها به مرور زمان اضافه می شود. اگر قصد دارید یک معامله گر فعال باشید ، باید یک کارگزار پیدا کنید که کمیسیون کمتری نسبت به دیگر کارگزاری هارا دریافت می کند. این بدان معناست که شما 10 یا تعداد بیشتری معامله در هر ماه با مبالغ بالا انجام می دهد.
البته با توجه به بخشنامه سازمان بورس در خصوص کارمزد معاملات شرکت های کارگزاری امکان دریافت کارمزدی بیشتر از مبالغ تعیین شده را ندارند اما امکان ارائه تخفیف به مشتریان خود را دارند. لذا ارائه تخفیف توسط کارگزاری یکی از ملاک مهم انتخاب شرکت کارگزاری بورس می باشد.
به چه میزان پشتیبانی نیاز دارید؟
آیا به دنبال یک مشاور شخصی برای نشستن با شما و صحبت در مورد شرکت های مختلف حاضر در بورس هستید؟ یا علاقه مند به این هستید که شخصی بر روند معاملات شما نظارت کند؟ برخی از شرکت های کارگزاری با دریافت مجوز امکان ارائه مشاوره و بررسی سبدهای بورسی تان را فراهم کرده اند که نیاز به عقد قرارداد دارید. لازم به ذکر است که شرکت های سبدگردانی که کار مشاوره انجام می دهند صرفا با مبالغ بالا کار می کنند برای مثال 500 میلیون تومان به بالا.
اگر با پرداخت کارمزد در معاملات مشکل دارید یا دانش و زمان کافی برای انجام معامله به صورت روزانه ندارید پیشنهاد ما استفاده از صندوق های سرمایه گذاری می باشد که در انواع مختلفی دسته بندی می شوند. میزان کارمزد این صندوق ها به مراتب کمتر از معاملات بورس می باشد و ریسک کمتری شامل شما خواهد شد و طبیعتا سود کمتری هم عایدتان خواهد شد.
مطلب ویژه: پیشنهاد می کنیم مقاله ای کامل و جامع با عنوان آشنایی با صندوق های سرمایه گذاری را مطالعه نمایید.
مرحله 2: سهام مورد نظر برای خرید را انتخاب کنید
پس از فعالسازی حساب کاربری توسط کارگزاری باید اولین سهم خود را خریداری نمایید.اگر قصد شروع سرمایه گذاری در بورس را به صورت حرفه ای دارید، پس باید تحقیقات خود را در مورد شرکت های موجود با استفاده از تحلیل بنیادی یا تحلیل تکنیکال شروع کنید. فرآیند انتخاب سهام مناسب و سودده کاری تخصصی است که می توانید از راهنمایی ها و مشاوره های گروه مالی سهام سازان در بخش سیگنال های معاملاتی بهره ببرید.
بهترین راه انتخاب سهام برای شروع می تواند با نگاه و بررسی گزارش عملکرد ماهانه و سالانه شرکت ها باشد. برای دسترسی به گزارش شرکت های می توانید از سامانه کدال استفاده کنید.
راهنمای سریع: در بورس ایران فعالیت کنیم یا بازار فارکس؟
مرحله 3: برای شروع، چه تعداد سهام باید خریداری کنید؟
هدف از شروع سرمایه گذاری در بازار سرمایه می تواند مرتبط با بازپرداخت وام یا بدهی های شما باشد، اما از طرفی باید ریسک سرمایه گذاری خود را مدیریت کنید. به عنوان یک سرمایه گذار جدید ، این موضوع می تواند ترسناک باشد. شما نباید برای خرید مقدار مشخصی از سهام در طی چند هفته اول خود ، هیچ گونه فشار یا استرسی را احساس کنید چرا که هر میزان سهام که بخواهید امکان خریدش وجود دارد فقط نکته اینجاست که حداقل مبلغ خرید نباید کمتر از 100 هزار تومان در هر بار سفارش خرید باشد.
با دنبال کردن وضعیت بازار و یک سهم خاص می توانید شروع به کار در مقیاس کوچک کرده، سپس به بررسی روند معاملات و سابقه آن سهم بپردازید و در نهایت در قیمت مناسب اقدام به شناسایی سود کرده و از سهم خارج شوید. به مرور زمان با خرید تعداد بیشتری از سهام شرکت های موجود در بورس می توانید بر ترس خود غلبه کنید.

مرحله 4: درک انواع سفارش سهام در بازار
زمانی که تصمیم به ارسال سفارش گرفتید نیاز به این دارید تا با حالت های مختلف ارسال سفارشات آشنا شوید.قیمت سهام توسط عرضه و تقاضایی که بین سهام داران روی می دهد و با نظارت ناظر بازار تعیین می شود لذا شخص شما دخالتی در این فرآیند به صورت مستقیم ندارید اما میزان خرید از نظر حجم و مبلغ می تواند در روند سهام تاثیرگذار باشد.
در حین انجام معاملات سعی کنید با استفاده از معاملات شرطی که در برخی از سامانه های کارگزاری بورس کشورمان وجود دارد سفارشات خرید یا فروش خود را به صورت شرطی ارسال کنید .یک سفارش شرطی تضمین می کند که پس از ارسال،در صورتی که قیمت سهم به نقطه مورد نظرتان رسید سفارش اجرا می شود.
در بورس های خارجی سفارشات شرطی به دلیل قابلیت خاصی که دارند دارای کارمزد بیشتری نسبت به معاملات روزانه و معمولی هستند اما در بورس ایران هیچ یک از سامانه های موجود کارمزد بیشتری در صورت وجود این قابلیت از معامله گران طلب نمی کنند.
مطلب ویژه: آشنایی با سامانه معاملات برخط بورس در شرکت های کارگزاری بخش اول
مطلب ویژه : آشنایی با سامانه معاملات برخط بورس در شرکت های کارگزاری بخش دوم
پس از آشنایی اولیه با سامانه های معاملاتی می توانید مقاله ای با عنوان مقایسه امکانات سامانه های معاملات بورس را مطالعه کنید.
-سفارش به قیمت بازار (Market Orders)
این سفارش معمول ترین نوع از انواع سفارشات بازار می باشد که معامعله گر بر اساس قیمت عرضه و تقاضا سفارش خود را به هسته معاملات ارسال میکند.
-سفارش محدود (Limit Orders)
این دسته از سفارشات محدود به زمانیست که شما قصد دارید سفارش خرید یا فروش در یک قیمت مناسب انجام دهید و ریسک عدم انجام معامله را میپذیرید.
-سفارش توقف ( Stop-Loss Order )
ارسال این نوع از سفارش برای خرید یا فروش در بهترین قیمت است اما فقط زمانی که قیمت به یک حد مشخص رسیده باشد و مختص افرادیست که زمان چندانی برای حضور در ساعات معاملات ندارند.عنوان دیگری که برای این دسته از سفارشات برگزیدند Stop loss یا حدضرر هم می گویند.
-سفارش Stop-Limit Order
این نوع از سفارش، ترکیبی از دو سفارش Limit Order و Stop Order است. وقتی که یک معاملهگر بخواهد قیمت ارسال سفارش را در بازه خاصی تنظیم کند از این نوع سفارشات بهره میگیرد.
نکته: هر یک از روش های فوق می تواند در سفارشات خرید یا فروش به کار گرفته شوند و محدودیتی در استفاده ندارند.
ساعت و روزهای معاملات در بازار بورس
بازار بورس ایران از روزهای شنبه تا چهارشنبه ساعت 9 تا 12/30 باز می باشد. بین ساعات 8 الی 8/30 هم می توانید ثبت اولیه سفارشات را انجام دهید تا بعد از بازگشایی بازار سفارش شما انجام گردد.
توجه: بازارهای ارزی مانند بازار فارکس و cryptocurrency به صورت 24ساعته فعالیت می کنند.
مرحله 5: چگونه سبد سهام خود را بهینه کنید؟
امیدواریم که اولین خرید سهام شما، نشانگر آغاز یک سفر مادام العمر با سرمایه گذاری موفق باشد. اما اگر فعالیت در بازار سرمایه سخت به نظر می رسد ، به یاد داشته باشید که هر سرمایه گذار – حتی وارن بافت – هم گاهی اوقات از شرایط دشوار عبور کرده است. نکته اصلی در آینده بلند مدت این است که چشم انداز خود را حفظ کنید و روی چیزهایی تمرکز کنید که می توانید کنترل کنید.
بعد از شروع معاملات، باید به دنبال بهینه کردن سبد بورسی خود باشید و جای سهام زیان ده را با سودده تعویض کنید البته این نکته به این معنا نیست که در ضرر کامل اقدام به فروش سهم تان کنید و بی جهت در هر سهمی معامله کنید.مهمترین نکته برای ماندگاری در بورس یادگیری و افزایش دانش بورسی و پیروی از شیوه معاملاتی تان می باشد.

حتماً از ابزارهای مناسب در تحلیل سبد خود استفاده کنید. هر یک از کارگزاری های بورس دارای بخش های مشاوره و سرمایه گذاری هستند می توانید با کمک این شرکت ها سبد خود را بهینه تر کنید.مراقب هزینه کارگزاری باشید. هزینه های کارمزد می تواند بازده شما را به میزان قابل توجهی از بین ببرد.
اگر می خواهید در زمینه سهام و سهامداری حرفه ای شوید، از هم اکنون باید به یک متخصص تبدیل شوید تا بتوانید ، روند حرکت سهام را تشخیص دهید.
همچنین سرمایه گذاری در صندوق های مشترک را در نظر بگیرید که به شما امکان می دهد بسیاری از سهام را در یک معامله خریداری کنید.
مرحله 6: سابقه معاملات سهام خود را بررسی کنید.
تبریک می گوییم! شما به انتهای آموزش اولیه انجام معاملات سهام رسیده اید. در حال حاضر با مطالعه این مقاله و سایر مقالات گروه مالی سهام سازان پایه های اصلی شروع سرمایه گذاری خود را طرح ریزی کرده اید لذا هم اکنون نوبت به کسب درآمد و سود از بازار سرمایه رسیده است.
کلیه سامانه های معاملات برخط بورس در کارگزاری های کشور قابلیت نمایش ریز گردش حساب و سفارش معاملات را دارا هستند لذا در بازه زمانی هفتگی یا ماهانه حتما نگاهی به این بخش داشته باشید تا میزان کارمزد معاملات را به همراه میزان سود و زیان خود مشاهده کنید.در این بخش می توانید اطلاعات مفیدی از معاملات خود کسب کنید.